Δυναμικό Σύστημα Αποθήκευσης Παλετών

Μέγιστη αξιοποίηση αποθηκευτικού χώρου

Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιχειρήσεις έχουν εξοπλιστεί με τα λεγόμενα κινητά ράφια, εξασφαλίζοντας λειτουργικότητα και εργονομία που ισοδυναμεί με το διπλασιασμό του αποθηκευτικού χώρου.

Τα κινητά ράφια είναι η πιο οικονομική λύση για την μέγιστη αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου, με δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε διάδρομο. Κινούνται πάνω σε ράγες και ελαχιστοποιούν τους διαδρόμους εργασίας. Η αποθηκευτική χωρητικότητα διπλασιάζεται και μειώνεται το ενδεχόμενο κόστος νέων κτιρίων, καθώς το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται πολύ πιο αποτελεσματικά τον διαθέσιμο χώρο.

Φιλοσοφία χρήσης

Με το σύστημα κινητών ραφιών λύνεται το πρόβλημα ανεπαρκούς χώρου. Το σύστημα κινητών ραφιών καταργεί τους παραδοσιακούς διαδρόμους, και αξιοποιεί τις επιφάνειες που θα καταλάμβαναν οι διάδρομοι για την αποθήκευση ακόμα περισσότερων εμπορευμάτων.

Συνεπώς, η εξοικονόμηση χώρου που επιτυγχάνεται είναι η μέγιστη δυνατή καθώς οι κινητές σειρές των ραφιών καταλαμβάνουν τον χώρο που σε μια εγκατάσταση με συμβατικά ράφια θα ήταν αναξιοποίητος καθώς θα χρησιμοποιούνταν για διαδρόμους πρόσβασης.

Τα ράφια τοποθετούνται πάνω σε ηλεκτροκίνητες βάσεις, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται μόνος ένας «κινητός» διάδρομος, που ανοίγει ανάλογα με τη σειρά των ραφιών στην οποία ο χειριστής επιθυμεί να εργαστεί.

Η εντολή μετακίνησης των ραφιών δίδεται από χειριστήρια που είναι τοποθετημένα μπροστά από κάθε σειρά ραφιών, ή από τηλεχειριστήρια τα οποία βρίσκονται στα περονοφόρα οχήματα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα χειρισμού μέσω συστήματος συνδεδεμένου με το WMS (Warehouse Management System), όπου το περονοφόρο όχημα κατευθύνεται μηχανικά στην επιθυμητή σειρά ραφιών. Οι σειρές των ραφιών κινούνται ομαλά κ ήπια, χωρίς να δημιουργούν προσκρούσεις.

Εφαρμογές

Ιδανικό σύστημα για επιχειρήσεις όπου το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο αποθηκευτικού χώρου ή το κόστος λειτουργίας της αποθήκευσης είναι υψηλό (ψυγεία/καταψύξεις, ήδη υπάρχον κτίριο με περιορισμένη αποθήκη στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, κτλ).

Τα κινητά ράφια σχεδιάζονται για τις ειδικές ανάγκες του κάθε αποθηκευτικού χώρου. O σχεδιασμός και η επιλογή του τύπου και της διάταξης των ραφιών ποικίλουν, και βασίζονται κυρίως στο εμπόρευμα προς αποθήκευση, τον τύπο του περονοφόρου οχήματος, τον τρόπο φόρτωσης-ξεφόρτωσης, το κτίριο, κ.α.

Το σύστημα αποθήκευσης κινητών ραφιών μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο εμπορεύματος - μπορεί να εφαρμοστεί σε ράφια παλέτας, ράφια cantilever (προβολικά για εμπορεύματα μεγάλου μήκους), ράφια ελαφρού τύπου (αρχειοθήκες), αποθήκευση μπομπίνων καλωδίων, κ.α.

Πλεονεκτήματα χρήσης

  • Υψηλή εκμετάλλευση του αποθηκευτικού χώρου (αύξηση έως 100% της αποθηκευτικής χωρητικότητας ή μείωση έως και 50% του αποθηκευτικού χώρου)
  • Χαμηλό κόστος νέων κτιρίων ή/και πλήρη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος
  • Άμεση πρόσβαση σε όλες τις θέσεις – δυνατότητα FIFO (First-In-First-Out)
  • Δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης σε όλους τους διαδρόμους για picking χωρίς κλαρκ ή για έλεγχο αποθέματος
  • Εξοικονόμηση ενέργειας / οικονομία: χαμηλότερο κόστος κτιριακού εξοπλισμού, ενέργειας ψύξης θαλάμου, ηλεκτρικού, και συντήρησης
  • Λειτουργία νυκτός: όταν η αποθήκη είναι εκτός λειτουργίας, το σύστημα επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα σε όλους τους διαδρόμους. Ιδανική εφαρμογή για ψυγεία/καταψύξεις. Η λειτουργία νυκτός χρησιμοποιείται και ως θέση πυρόσβεσης
  • Ικανό να λειτουργήσει σε θερμοκρασίες -30oC
  • Μέγιστη αποθηκευτική πυκνότητα ακόμα και με μεγάλου βάρους εμπορεύματα.
  • Προστατευτικά συστήματα ασφαλείας με φωτοκύτταρα και φωτοκουρτίνες που προλαμβάνουν την μετακίνηση των βάσεων όταν οι διάδρομοι πρόσβασης είναι κατειλημμένοι από προσωπικό ή από περονοφόρα οχήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Back to Back Pallet Racking

Conventional Pallet Racking Το σύστημα Back to Back είναι το πιο δημοφιλές σύστημα αποθήκευσης παλετών, το πλέον αποδοτικό, παρέχοντας υψηλή χωρητικότητα αποθήκευσης και εύκολη πρόσβαση…

Drive In

Conventional Pallet Racking Τα σύστημα Drive-in είναι μια μορφή αποθήκευσης παλετών η οποία βασίζεται στην αρχή «first in, last out». Τα συστήματα Drive-In αποτελούνται από…

Ειδικές Εφαρμογές

Τα ράφια παλέτας συνοδεύονται από βοηθητικά εξαρτήματα για την αποθήκευση μικρότερων παλετών, βαρελιών, μπομπινών καλωδίων, μεταλλικών επιφανειών για Picking κ.α.